Tvinges til kønsskifte!

I starten af måneden opstod der tvivl om transkønnedes fortsatte behandling da Sundhedsstyrelsen offentliggjorde en afgørelse, der forbød andre end Rigshospitalet at operere transkønnede og samtidig henstillede til at en gynækolog indstillede sin behandling af transkønnede.

I kølvandet på mere end 1300 underskrifter og stor medieopmærksomhed lovede Sundhedsstyrelsen, at man ikke ville tage hormonerne fra transkønnede, der allerede er i behandling. En dugfrisk udmelding fra Sundhedsstyrelsen resulterer imidlertid i netop dette: Alle transkønnede under 18 år fratages med øjeblikkelig virkning deres behandling, og der stilles først et udredningsforløb uden kendt indhold eller længde i udsigt fra det kommende år.

Maria Rosé og Caspian Drumm er danskere, der i pressen har berettet om hormon­behandling som henholdsvis 14- og 15-årige. Begge har berettet om hvordan behandlingen øgede livskvaliteten. Fratagelse af behandlingen hos en ikke-opereret transperson efter måske tre års behandling indebærer i praksis at personen tvinges til et kønsskifte imod sin vilje, og dette på et tidspunkt, hvor personen ofte står midt i afsluttende eksamener eller en ungdomsuddannelse, hvor en sådan omvæltning kan få konsekvenser for personens muligheder resten af livet.

På det fysiske plan betyder fratagelse af hormonerne for en ung transkvinde, at hendes hår og ansigt vil ændres, uønsket hårvækst vil udvikles eller forværres i ansigtet, der vil komme hår på kroppen, stemmen risikerer at blive dybere og brysterne vil skrumpe. For en ung transmand vil afbrydelse af behandlingen føre til at han mister kropsbehåringen, begynder at få større bryster, og kan begynde at menstruere. Huden vil ændre struktur. En del af disse ændringer vil være permanente og aldrig kunne gøres gode igen. Det er sønderrivende for en transperson, der var heldig at stoppe skaderne i første omgang.

Det fremgår af de internationale retningslinjer, som Sundhedsstyrelsen henviser til, at manglende hormonbehandling fører til psykisk lidelse i blandt transkønnede, og de støtter den fortsatte behandling af transpersoner, der allerede er i hormonbehandling uanset alder. Sundhedsstyrelsens udmelding strider ikke bare mod internationale retnings­linjer. Endnu en gang har de handlet uden at konsultere de transkønnede selv eller deres organisationer.

For mere information:

Vibe Grevsen

Talsperson for transpolitik, LGBT Danmark

vibe(at)lgbt.dk