Sundhedsministeren vil bryde monopol på behandling af transkønnede.

Sexologisk klinik skal ikke længere være eneste behandlingssted for transkønnede. Ellen Trane Nørby holder dog fast i, at behandlingen af transkønnede skal være specialiseret. LGBT Danmark vil have behandlingen helt ud af psykiatrien.

Monopolet på behandling af transkønnede skal brydes. Det udtaler sundhedsminister Ellen Trane Nørby (Venstre) i et interview med dagbladet Information. Ministeren lægger op til, at sexologisk klinik, som gennem de sidste 5 år har haft eneret til behandling af transkønnede, ikke længere skal være eneste udbyder af behandlingen. Ministeren siger samtidig, at behandlingen skal omfatte en psykiatrisk udredning. Og det er ikke tilfredsstillende mener Linda Thor Pedersen, transpolitisk talsperson.

– LGBT Danmark støtter en decentralisering af behandlingstilbuddet, men vi kræver, at behandlingen af transkønnede fjernes fra psykiatrien, da det er her, at problemerne har været, siger Linda Thor Pedersen.

Rettigheder krænket
Sexologisk kliniks monopol på behandlingen af transkønnede betyder i praksis, at alle transkønnede skal igennem en psykiatrisk udredning. Det er netop denne praksis, som blev voldsomt kritiseret i en rapport udarbejdet af Amnesty International med input fra LGBT Danmark og transpersoner. Rapporten viste blandt andet, at transkønnedes menneskerettigheder blev krænket på klinikken.

– Transkønnede er blevet udsat for en meget nedværdigende og grænseoverskridende behandling på sexologisk klinik. Hertil kommer, at behandlingen kan trække ud i årevis. Det er ekstremt nedslidende, hvilket er paradoksalt, når man tænker på, at der er tale om en behandling, som har sit udgangspunkt i psykiatrien, påpeger Linda Thor Pedersen.

Ny vejledning udskudt
Sundhedsstyrelsen skulle have præsenteret en ny vejledning til behandling af transkønnede allerede i november sidste år, men datoen er foreløbigt rykket til slutningen af marts. I interviewet med Information lægger ministeren op til, at Sundhedsstyrelsen inddrager interessenter som LGBT Danmark i udarbejdelsen af den nye vejledning.

– Det er meget positivt, at ministeren gerne vil inddrage dem, som skal benytte sundhedstilbuddet. Men det er vigtigt, at understrege, at transkønnethed ikke er psykisk sygdom, og at der derfor ikke skal være en psykiatrisk udredning, understreger Linda Thor Pedersen.

Hun påpeger, at der frem til 2012 eksisterede en ordning, hvor transkønnede kunne gå til egen læge for at få kønshormoner.

– Ordningen fungerede fint, men blev erstattet af monopolet med dertilhørende psykiatrisk udredning. Der findes ingen evidens for, at den tidligere ordning skabte problemer. Der findes derimod en rapport, som viser, at den psykiatriske udredning har givet mange ar på sjælen, fastlår Linda Thor Pedersen.

Læs rapporten transpersoners adgang til sundhedsydelser