Stigning i drab på transpersoner

I årets fire første måneder er der rapporteret om 100 mord på transpersoner. Det er det højeste antal, siden Transgender Europe i 2008 begyndte at overvåge området. I alt er 2115 transpersoner slået ihjel i 65 lande.

17. maj er international dag mod homofobi, transfobi og bifobi (IDAHOT). I den anledning har Transgender Europe (TGEU) offentliggjort en opdateret statistik over antal dræbte transpersoner. Tallene er foruroligende. Statistikken viser en stigning i rapporterede drab på transpersoner, siden monitoreringen blev indledt i 2008. I de første fire måneder af 2016 blev der registreret 100 nye tilfælde, så det samlede antal nu er oppe på 2115. Langt de fleste mord bliver rapporteret i Sydamerika. Således står Brasilien og Mexico højest på listen over lande med henholdsvis 825 og 247 mord. USA og Europa er også repræsenteret i statistikken. I Europa er 117 transpersoner blevet dræbt siden 2008, mens 141 har mistet livet i USA. De mange mord er ganske givet kun toppen af isbjerget, da projektet Trans Murdering Monitoring ikke får statistik fra hele verden.

Søren Laursen, forperson i LGBT Danmark udtaler.

”Det er nogle dystre tal, vi bliver præsenteret for. Monitoreringsprojektet viser, at der er lang vej igen, før vi kommer til en situation, hvor LGBTI-personer kan leve frit uden at blive udsat for hadforbrydelser. Der findes ikke nogen tilsvarende opgørelse over mord på homo- og biseksuelle, men hvis der gjorde, ville tallene utvivlsomt også være skræmmende. Der er for eksempel mange beretninger om overfald og mord i Rusland lige nu.”

Søren Laursen forklarer, at mange steder i verden er transpersoner er voldsomt stigmatiserede og ekskluderede i samfundet. Deres eneste mulighed for at skaffe sig et eksistensgrundlag kan derfor være sexindustrien. Derfor befinder mange sig i et højrisikabelt miljø. På grund af deres vanskelige socioøkonomiske situation har mange også svært ved at skaffe ressourcer til eventuelt at flygte. Skulle det alligevel lykkes for dem, befinder de sig i denne proces igen i en meget vanskelig situation, fordi asylsystemerne ikke er ordentligt gearet til at sikre disse asylansøgeres sikkerhed.

Men der er også håb at spore i udviklingen i verden, påpeger Søren Laursen

”Hvis Danmark tager teten i forhold til anerkendelse af LGBTI-personers rettigheder, bliver vi foregangsland og forhåbentlig inspiration for andre. Helt aktuelt kan Danmark vedtage, at fjerne transkønnethed fra listen over psykiske sygdomme. Det vil sende et signal til omverden om, at forandring er undervejs. Lige som da Danmark tog teten med registreret partnerskab i 1989.”

”I forhold til udlandet er det vigtigt, at vi fra dansk side støtter lokale LGBTI-miljøer, så de kan blive stærke nok til at stå på egne ben. LGBT Danmark gennemfører aktuelt et større projekt i Tanzania i empowerment af LGBT-personer, organisationer og aktivister. Målet er, at de bliver så stærke, at de selv kan skabe den forandring, der er behov for. Og behovet er stort, som disse tal viser os,” siger Søren Laursen.