Lesbiske må ikke donere æg til hinanden

Lov om assisteret reproduktion forhindrer lesbiske kvinder i at stifte familie på lige fod med heteroseksuelle par. LGBT Danmark vil have lovgivningen lavet om.

I Danmark er det forbudt at etablere en graviditet hos en kvinde, medmindre ægcellen kommer fra kvinden eller sædcellen kommer fra hendes partner. For et lesbisk par, hvor den ene er infertil, men ønsker at bære barnet, må den fertile kvinde altså ikke donere et æg til sin partner. Det rammer skævt, mener LGBT Danmark, som vil have lov om assisteret reproduktion ændret.

”Det er et kæmpe problem og en ulykkelig situation, for de familier, som står i denne situation, hvor den ene kvinde ikke kan blive gravid med sine egne æg, men gerne vil bære barnet. At blive ramt af infertilitet er lige ulykkeligt uanset, hvem man er. Loven om assisteret reproduktion er skrevet uden tanke på par af samme køn og tager i dag ikke hensyn til fx lesbiske pars ønske om at skabe en familie. LGBT Danmark ønsker derfor, at loven bliver ændret, så også disse par kan få lov til at stifte familie,” siger Søren Laursen, forperson i LGBT Danmark.

Lovgivningens konsekvenser blev overset
Lov om assisteret reproduktion §5 siger, at ”der er må ikke etableres assisteret reproduktion, medmindre ægcellen stammer fra den kvinde, der skal føde barnet, eller sæden stammer fra hendes partner.” Bestemmelsen er indført, fordi politikerne ønsker, at barnet skal være minimum 50 % genetisk beslægtet med de kommende forældre. Men loven har samtidig den utilsigtede virkning, at lesbiske par ikke kan donere æg til hinanden.

”Begrundelsen for bestemmelsen er indlysende ugyldig i forhold til par af samme køn. Hvis en kvinde donerer et æg til sin kvindelige partner vil barnet netop være genetisk beslægtet med den ene af sine kommende forældre,” påpeger Søren Laursen.

Foreningen har ved et foretræde for Sundheds- og Ældreudvalget foreslået, at §5 ændres til at, ”Der må ikke etableres kunstig befrugtning, medmindre ægcellen eller sædcellen stammer fra en af de kommende forældre.”

LGBT Danmark kender til mange kvinder, der ønsker at gøre brug af partnerdonation af æg, og foreningens forslag til omformulering af paragraffen ændrer ikke ved tanken om, at forældrene er genetisk involveret i barnet.

Spørgsmålet om ændring af loven afventer nu sundhedsminister Sofie Løhdes svar. LGBT Danmark følger naturligvis sagen.