Hvad mener kandidaterne om forhold vedr. bøsser, lesbiske, biseksuelle, transpersoner og interkønnede?

Vmoede-fb-banner_02

vælgermødet tirsdag kl. 19-21 i Bredgade 30, København.

Mød

A: Yildiz Akdogan (A), Lone Loklindt (B), Anne Hansen (C), Neil Bloem (F), Søren Juliussen (I), Githa Nelander (O), Jakob Engel-Schmidt (V), Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) og Rasmus Nordqvist (Å)

Mødet er arrangeret af LGBT Danmark, Copenhagen Pride og Out&About

Hvad gør vi ved transpersoners vanskelige adgang til sundhedsydelser? Skal der kunne anerkendes mere end to juridiske forældre til et barn? Skal interkønnede børn beskyttes mod kønsnormaliserende kirurgi? Skal mennesker, der uddannes til at arbejde med mennesker, lære noget om LGBT-personer?

Rød og blå har typisk været uenige

Det politiske Danmark har traditionelt været delt på LGBT-området. Det har givet sig udtryk i behandlingen af og afstemningerne om utallige lov- og beslutningsforslag i Folketinget gennem årene.

Under regeringerne Fogh Rasmussen og Løkke Rasmussen blev meget lidt gennemført. Ganske vist fremsatte regeringen forslag om adgang til adoption for par af samme køn, men det var kun fordi et beslutningsforslag fra oppositionen i den foregående samling havde tvunget den til det.

Da Thorning-Schmidt tog over, kom der fokus på området, og der kom fart på. I 2012 gennemførtes samkønsægteskab, således par af samme køn kom under ægteskabsloven i stedet for partnerskabsloven. I 2013 kom en bred vifte af regnbuefamilier endelig ind under børneloven som alle andre børnefamilier, og i 2014 gennemførtes frit juridisk kønsskifte. Vi var sent ude med ægteskab – Holland indførte samkønsægteskab i 2001. Børneloven har til gengæld ikke sin lige andre steder, og kønsskifteloven blev kun matchet af Argentina og Uruguay. Siden indførelsen har Malta også gennemført en kønsskiftelov, og den irske regering har for nylig fremsat en, begge mere liberale end den danske.

Venstre stemte for børneloven og et flertal stemte for ægteskabsloven. Konservative var delt i begge. Liberal Alliance var for begge. Dansk Folkeparti var imod. Til gengæld var blå blok samlet imod kønsskifteloven.

Vil det kommende Folketing være lige så splittet, eller bevæger vi os mod konsensus? Hør kandidaternes svar.