Hvad betyder Coronavirus for LGBT+ personer

Udbruddet af coronavirus påvirker os alle – som enkeltpersoner og som samfund – men det har nogle helt særlige konsekvenser for flere personer i LGBT+ miljøet. COVID-19 rammer særligt de mest udsatte i vores miljø; ældre personer, personer med fysiske handicap og personer med et svækket immunforsvar. Samtidigt har virusudbruddet en social slagside fordi det særligt rammer dem, som ikke har mulighed for at blive hjemme eller som risikerer at miste deres arbejde som konsekvens af det nationale lock-down. Vi opfordrer alle til at vise solidaritet og støtte hinanden i denne tid.

 

LGBT+ Rådgivningen er åben på telefon, chat og mail  

I en tid som denne kan man have ekstra brug for at tale med nogen om de ting der bekymrer en. I LGBT+ Rådgivningen er det muligt at få en uforpligtende snak med en person, der har tavshedspligt og kendskab til spørgsmål vedrørende kønsidentitet, seksualitet og seksuel orientering. For at mindske smitten af coronavirus er LGBT+ Rådgivningen lukket for personligt fremmøde i den næste tid. Du kan stadig kontakte rådgivningen på mail, chat og telefon i København og Aarhus i den sædvanlige åbningstid som er torsdage 18-20.

Se mailadresser og telefonnummer på rådgivningens side.

 

At navigere angst og stress

Vi befinder os midt i en meget uvant og uvis situation, og det gør de fleste bekymrede og utrygge. At være afskåret fra sit netværk og sin dagligdag kan yderligere skabe en følelse af angst, ensomhed og afmagt. For personer som i forvejen lider af stress og angst, kan uvisheden omkring den nuværende situation være ekstra svær at håndtere. Er du selv eller en du kender svært påvirket af situationen psykisk, så findes der en række råd til, hvordan man kan hjælpe sig selv og hinanden. Det kan for eksempel hjælpe at dele dine bekymringer med andre (over telefonen eller på en gåtur i sikker afstand), at sørge for at sove og spise nok og at prøve at begrænse hvor ofte du læser nyhederne til bare én gang om dagen.

Her er nogle brugbare ressourcer til at håndtere stress og angst i forbindelse med COVID-19:
Psykiatrifondens liste med råd om angst for coronavirus
The Meg John and Justin Podcast: Stress And Coronavirus (podcast på engelsk)
Them.us: Don’t Go Down a Coronavirus Anxiety Spiral (artikel på engelsk)
Kontakt LGBT+ Danmarks rådgivning torsdage 18-20 på mail, chat og telefon

 

Kompressionsbinders og -veste og COVID-19

Personer der bruger kompressionsbinders eller kompressionsveste skal passe særligt godt på sig selv i denne tid, da COVID-19 er en luftvejsinfektion som påvirker lungerne. Forsøg for så vidt det er muligt at være opmærksom på, hvor mange timer om dagen du har binder eller vest på. Hvis du oplever symptomer så som hoste eller vejtrækningsproblemer, så opfordrer vi til at du kontakter din læge og fortæller at du bruger kompressionsbinder eller kompressionsvest. Den generelle anbefaling er at undgå at binde, hvis man er syg, da dette kan føre til ophobning af væske i lungerne. Hvis dette ikke er en mulighed så overvej, om du kan tage den af noget af tiden, eller om du har en slidt binder, en tætsiddende sports-top eller en stram t-shirt, som du kan have på under tøjet i stedet. Sørg for at få trukket vejret helt ned i lungerne og lave strækøvelser, når du tager din binder eller vest af.

Læs også Point of Pride 8 tips til at passe på sig selv og sine luftveje, hvis man bruger binder (guide på engelsk)

 

At opsøge lægehjælp

Vi ved, at mange LGBT+ personer har svært ved at gå til lægen, enten fordi de frygter eller har erfaringen med at blive mødt med diskrimination og fordomme fra lægen og sundhedspersonalet. Netop af denne grund er det vigtigt at vi støtter hinanden i at søge lægehjælp, hvis nogen oplever alvorlige symptomer. Heldigvis er der den seneste tid komme mere fokus på, hvordan det kan blive tryggere for LGBT+ personer at gå til lægen. I LGBT+ Danmark arbejder vi lige nu på en kampagne henvendt til både alment praktiserende læger og LGBT+ miljøet. Skulle du opleve at blive diskrimineret af din læge er du velkommen til at kontakte LGBT+ Danmark.

Se vejledningen på sundhed.dk til hvordan du som LGBT+ person kan bruge din læge

 

QueerCare – støtte til udsatte LGBTQIA-personer i København

På Facebook er der oprette en gruppe, som skal hjælpe LGBTQIA-personer som har brug for ekstra hjælp eller støtte i forbindelse med udbruddet af coronavirus. Hvis du vil være frivillig kan du melde dig ind i gruppen. Hvis du har brug for hjælp eller støtte, kan du udfylde denne formular, og så skriver QueerCare ud til medlemmerne i Facebookgruppen og finder nogen i nærheden, der har mulighed for at hjælpe.

Bor du uden for købehavn så har Røde Kors har også oprettet et nationalt corona hjælpenetværk hvor man kan søge eller tilbyde hjælp i forbindelse med coronaudbruddet.

Læs mere i Facebookgruppen QueerCare Cph
Læs mere om Røde Kors Hjælpenetværket

 

Sikker sex og Covid-19 

Der findes endnu ingen videnskabelige studier af Covid-19 i forhold til smitte ved sex. Det vi ved er, at Covid-19 er en luftvejsbåren virus, der smitter ved dråbesmitte, som findes i vores udåndingsluft. Spredningen øges markant ved host og nys. Derfor er der risiko for smitte ved alle former for tæt fysisk kontakt. 

Vi ved ikke om coronavis smitter direkte gennem sæd eller andre former for sekret eller om coronavirus ligesom andre vira kan smitte gennem slimhinder i for eksempel anus eller vagina. Der er dog ikke noget der tyder på at smitte forekommer blodbåren. Derfor er det den luftbårne smitte man skal være påpasselig med, hvilket er tilfældet ved enhver form for fysisk kontakt. Det er dog bevist at coronavirus kan smitte ved at mikroorganismer fra afføring kommer i kontakt med munden, hvorfor der kan være risiko for smitte ved rimming/annilingus. Virussen kan også smitte hvis der er kontakt mellem en inficeret overfalde (for eksempel fingre, penis eller sexlegetøj) og munden.  

Det bedste råd for at undgå smitte gennem sex med andre er at have sex uden fysisk kontakt, for eksempel gennem billeder, telefonen chat eller video. Bor du sammen med din(e) sexpartner(e) er der ikke større risiko for smitte gennem sex, da I i forvejen er i tæt fysisk kontakt. 

Læs mere her: Safer Sex and Covid-19 af Justin Hancock (artikel på engelsk)

 

Checkpoint har kun åbent for tidsbestillinger

Checkpoint åbner fra 20. april så småt op igen. I første omgang vil der kun være åbent for tidsbestillinger, så de kan styre antallet af fremmødte. Man kan altså ikke møde op uden tidsbestilling som sædvanligt. Til gengæld er åbningstiderne udvidet til 12-18. Hotline er også åben, og der sidder professionelle rådgivere parat på telefon 33 91 11 19 alle hverdage mellem kl. 10 og 18. Du kan også skrive til raadgivning@aidsfondet.dk.

Book tid: aidsfondet.dk/book
Læs mere på Aidsfondets hjemmeside

 

Assiteret reproduktion og Covid-19

For personer, der har behov for assisteret reproduktion, skal man konsultere den klinik, man er tilknyttet. Langt de fleste klinikker i Danmark har lukket midlertidigt ned for nye fertilitetsbehandlinger, mens igangværende patienter behandles i videst muligt omfang. De fleste klinikker har tillige indført restriktioner på hvem, der må møde op i forbindelse med igangværende behandlinger.

 

Adgang til hormoner og kønsbekræftende operationer 

Ifølge Center for Kønsidentitet i København og Aalborg gælder det begge steder, at alle fysiske fremmøder på centrene er aflyst. Alle behandlingscentre opfordrer dog brugerne til at tjekke deres e-boks jævnligt, hvis de har en aftale i den kommende tid 

Konsultationer i Aalborg
Den 17. marts, 2020, informerer behandlerne i Aalborg om, at de vil fortsætte med at afholde videosamtaler med brugere, der allerede er i gang med udrednings- og behandlingstilbud (relaterende til hormoner og udredning til operationer). Derfor opfordrer de alle brugere, der har tid inden for den næste par unger, at holde øje med deres e-boks samt opkald fra “skjult nummer,” da dette kunne være opkald fra centeret. Akutte ændringer og aflysninger af konsultationer kan dog forekomme, da personalet kan blive pålagt anden tjeneste på hospitalet. Ligeledes informerer sekretærerne om at man fortsat vil kunne få fat på dem på telefonnummer: 97 66 04 43 i tidsrummet mellem kl. 8.30-11.45 på alle hverdage. 

Alle brugere, der har recept på hormonpræparater (Tostran 2% og østrogen-præparater) der kan købes på landets apoteker, skulle derfor fortsat kunne købe deres præparater og få fornyet recepterBrugere der endnu venter på at komme i gang med udredningsforløb bliver desværre nødt til at vente lidt længere, da centrene ikke vil igangsætte nye forløb i den kommende tid.  

Konsultationer i København
Den nuværende udmelding fra Center for Kønsidentitet i København lyder, at alle patientkonsultationer i CKI desværre er aflyst. Dette vil i første omgang gøre sig gældende frem til 31. marts 2020. Brugere der har en aftale i denne periode vil derfor enten blive ringet op eller modtage en besked i deres e-boks, omkring deres nye konsultationstid. Har du spørgsmål, kan sekretariatet forsat kontaktes på 35 45 40 05 i tidsrummet mellem kl. 09.00-12.00 på alle hverdage.

Nebido-injektioner
Lige nu forelægger der ikke nogen faste retningslinje for almen praksis eller for andet sundhedsfagligt personale ift. Nebido-injektioner. Derfor opfordrer vi alle, der måtte benytte sig af Nebido (el. andre intramuskulære testosteronpræparatertil at kontakte deres sundhedshus og høre om hvilke muligheder de har. Her vil vurderingen ofte falde på hvorvidt lægehusene oplever Nebidoinjektionerne som værende “essentielle” eller “ikke-essentielle i forhold til den patientbelastning de oplever. Hvis dit lægehus er meget presset, er du velkommen til at kontakte LGBT+ Danmark, hvis du ønsker rådgivning omkring hvilke andre muligheder du har. Befinder du dig nær København kan du også søge hjælp i Facebook-gruppen QueerCare Cph, hvor flere personer gerne vil hjælpe. Enten ved at administrere din dosis eller ved at guide dig online, så du selv lærer hvordan du selv gør det 

Kønsbekræftende operationer
Ifølge et notat fra Sundhedsstyrelsen, vil patienter, hvis sygdomme ikke er akutte og livstruende, ikke blive opereret i den nære fremtid. På en vejledende liste, som Sundhedsstyrelsen har udsendt står der at kønsbekræftende operationer “kan udsættes” og disse vil derfor ikke blive foretaget. Dog skulle patienter, hvis operationer blev aflyst, senest få besked om deres nye tid d. 1. juli, 2020. 

Se listen over hvilke operationer der vil blive foretaget i den kommende tid